ფაქტები ანდეს კონდორის შესახებ

Facts About Andean Condor

ანდების კონდორი

ფაქტები ანდიის კონდორის შესახებ

ის ანდი კონდორი (მგელი გრიფუსი) არის სამხრეთ ამერიკის ფრინველი რომელიც ეკუთვნის ახალი მსოფლიო ვულკების ოჯახი Cathartidae და არის Vultur- ის გვარის ერთადერთი ცოცხალი წარმომადგენელი. მიუხედავად იმისა, რომ მისი რიცხვი მცირდება ქვეყანაში, ანდების კონდორი ფაქტობრივად კოლუმბიის ეროვნული ცხოველია.

მისი უზარმაზარი ზომის, განსაცვიფრებელი ქლიავის და მომხიბლავი ქცევითი თვისებების მიუხედავად, ბევრმა არ იცის ამ ლამაზი ფრინველის შესახებ. თუ თქვენც ერთ -ერთი ხართ ამ ადამიანებს შორის, არ ინერვიულოთ, თქვენ იქნებით ანდი კონდორის ექსპერტი მას შემდეგ რაც წაიკითხავთ ჩვენს უჩვეულო ფაქტებს ქვემოთ.

1. ყველაზე დიდი რაპტორი მსოფლიოში

ანდების კონდორი აჩვენებს ფრთების ფართო სიგრძეს. ფოტო კრედიტი: Shutterstock.

ფრთების სიგრძე 3 მეტრზე მეტი (10 ფუტი), ანდების კონდორი ითვლება ყველაზე დიდ მფრინავად ფრინველი მსოფლიოში. სრულყოფილად მოზრდილებს შეუძლიათ მიაღწიონ უზარმაზარ 15 კილოგრამს (33 ფუნტი) და შეუძლიათ იდგეს შთამბეჭდავი სიმაღლე 1.2 მეტრი. ეს განსაცვიფრებელი არსება არის ყველაზე დიდი რაპტორი მთელ მსოფლიოში.

2. არ არიან საუკეთესო ფლაერები

ანდის კონდორი დაფრინავს. ფოტო კრედიტი: Shutterstock.

ფრთების შთამბეჭდავი სიგრძითაც კი, ანდი კონდორებს ზოგჯერ უჭირთ ფრენისას მაღლა დგომა მათი უზარმაზარი წონის გამო. ამიტომაც ამ ფრინველს ურჩევნია ქარიანი ადგილები, სადაც მას შეუძლია ძალისხმევის გარეშე სრიალი ჰაერის დინებებზე. ანდეს კონდორს, დედა ბუნების დახმარებით, შეუძლია 5,500 მეტრის სიმაღლეზე ასვლა!

3. აქვს ძალიან გამორჩეული სახე

ანდიური მამრობითი კონდორი. ფოტო კრედიტი: Shutterstock.

ანდის კონდორები ძალიან დახვეწილი გარეგნობისაა, ხავერდოვანი შავი ბუმბულით დაფარულია მათი სხეული და გამორჩეული თეთრი საფრენი ბუმბული, რომელიც თითების მსგავსად აღწევს ჰაერში. ორივე სქესს აქვს ხატოვანი მელოტი თავი, თუმცა მამაკაცები ქალებზე ბევრად დიდია, აქვთ ყვითელი თვალები და კისრის ძირში მოსიარულე თეთრი მომაჯადოებელი სპორტი აქვთ. ქალებს მეორეს მხრივ, არ აქვთ ხრაშუნა და აქვთ წითელი თვალები.

4. იცხოვრე გასაკვირ ადგილებში

ანდი კონდორი დაფრინავს ატაკამის უდაბნოზე. ფოტო კრედიტი: Shutterstock.

მათი სახელების საპირისპიროდ, ანდების კონდორები არ ბინადრობენ მხოლოდ სამხრეთ ამერიკის ანდეს მთის რეგიონში. ეს ფრინველები ასევე გვხვდება სანაპირო ზონებში, ზღვის ნიავით ტკბებიან და ზოგიერთ უდაბნო რაიონშიც კი, სადაც ისინი სარგებლობენ ჰაერის თერმული დინებით. ანდეს კონდორის რიცხვი ყველაზე დიდია არგენტინასა და სამხრეთ ჩილეში, თუმცა მათი რიცხვი მცირდება კოლუმბიაში, ეკვადორსა და ვენესუელაში, რაც ამ რაიონებში ფრინველის დანახვა სულ უფრო იშვიათი ხდება.

5. გქონდეთ მშობლების უჩვეულო ტექნიკა

ბავშვის კონდორი. ფოტო კრედიტი: Shutterstock.

ანდის კონდორები მხოლოდ ერთ კვერცხს აწარმოებენ ყოველ ორ წელიწადში და ინკუბაციის პერიოდი გრძელია 54-58 დღე. ამას გარდა, ანდური კონდორების უმეტესობა არ აშენებს უსაფრთხო, დამცავ ბუდეს მათი კვერცხისთვის, ისინი უბრალოდ აყენებენ მას შიშველ კლდის პირას. ამ მიზეზების გამო, ორივე მშობელს სჭირდება წიწილის ინკუბაცია და გაზრდა, რაც შეიძლება მეტი ზრუნვა და ყურადღება. ბავშვთა კონდორები, როგორც წესი, ტოვებენ მშობლებს ცხოვრების მეორე წელს და 6-8 წელი სჭირდებათ სრულწლოვანებამდე.

6. შექმენით დიდი დასუფთავების ეკიპაჟი

ანდი კონდორი ჭამს თავის საჭმელს. ფოტო კრედიტი: Shutterstock.

ვინაიდან ანდეს კონდორი არის ულაყესი, თქვენ შეგიძლიათ გამოიცნოთ, რომ მისი დიეტის უმეტესი ნაწილი იქნება ხორცი (მკვდარი, დამპალი ხორცი). ამის გამო, ეს ფრინველები ასრულებენ ძალიან მნიშვნელოვან ეკოლოგიურ სამუშაოს, ერთგვარი ბუნებრივი დასუფთავების ეკიპაჟს. ანდეს კონდორები უპირატესობას ანიჭებენ უფრო დიდ ცხოველებს და სანაპირო ხაზის გასწვრივ ისინი გააპრიალებენ ნებისმიერ სუნიან ბეჭედს, თევზს ან ვეშაპის ხორცს, რომელიც გარეცხილია ნაპირზე.

7. იცხოვრეთ იმაზე დიდხანს, ვიდრე გგონიათ

ანდეს კონდორი სადარაჯოზე. ფოტო კრედიტი: Shutterstock.

ანდის კონდორის სიცოცხლის ხანგრძლივობა 50 წლისაა. თუმცა, ცნობილია, რომ ზოგი 75 წლამდე ცხოვრობს ტყვეობაში. ამ ასაკს მხოლოდ მისი ახალი სამყაროს ბიძაშვილი აჯობა კალიფორნიის კონდორი , რომელსაც აქვს სიცოცხლის ხანგრძლივობა 60 წელი ველურ ბუნებაში.

8. ემუქრებიან გადაშენებას

ანდი კონდორი ზოოპარკში. ფოტო კრედიტი: Shutterstock.

მისი ჰაბიტატის ჩრდილოეთ ზონაში მცირდება რიცხვები, ანდების კონდორს ნამდვილად უჭირს. ეს ბრწყინვალე ფრინველი განთავსდა IUCN საფრთხის შემცველი სახეობების წითელი სია 1973 წელს და ემუქრება უახლოეს მომავალში მთლიანად გადაშენება. მისი დაღუპვის მთავარი ფაქტორი არის ადამიანებზე ნადირობა, რომლებიც შეცდომით თვლიან, რომ კონდორები საფრთხეს უქმნიან მათ პირუტყვს. სხვა ფაქტორები მოიცავს ჰაბიტატის დაკარგვას და პესტიციდებით მოწამვლას კვების ჯაჭვის გავლით. თუმცა, ეს ყველაფერი არ არის განწირული და ბნელი ამ ულამაზესი არსებებისათვის, მრავალი ზოოპარკის რეპოპულაციის მცდელობის წყალობით, ანდური კონდორი საბოლოოდ იწყებს დაბრუნებას.

ანდების კონდორი ცხოვრობს ანდის მთელ რეგიონში, რაც საშუალებას გვაძლევს გამოვიყენოთ ჩვენი სტრატეგიული პოზიცია თითოეულ წევრ ქვეყანაში რეგიონალური ინიციატივების შემუშავებისთვის. ჩვენ ვმუშაობთ იმის დასადგენად, რომ გავიგოთ მისი ისტორიული და ფაქტობრივი საფრთხეები და გამოვავლინოთ ხარვეზები ინფორმაციის შენარჩუნებისათვის, რაც საშუალებას მისცემს პრიორიტეტული გახადოს მაღალი ხარისხის კვლევითი ინიციატივები.

პერუში, გარდა იმისა, რომ მივაწოდეთ ტექნიკური მხარდაჭერა სოფლის მეურნეობისა და ირიგაციის სამინისტროს მის კონსერვაციის ინიციატივებში, ჩვენ ასევე ვაანალიზებთ მონაცემებს პერუსა და ბოლივიაში კონდორის განაწილების წინასწარი რუქის შესაქმნელად, კორნელის უნივერსიტეტის ორნიტოლოგიის ლაბორატორიაში დაკვირვების საფუძველზე. eBird პლატფორმა და მოხსენებული WCS პერსონალის მიერ ჩატარებულ ინტერვიუებში.

ეს რუკა მოგვცემს საშუალებას გამოვყოთ კონდორ ჰაბიტატები, რომლებიც გაერთიანებულია თემებთან, მოპოვებითი საქმიანობის, ინფრასტრუქტურის, დაცული ტერიტორიების და სხვა მიწათსარგებლობისას, ასევე სხვადასხვა საფრთხეებითა და აქტორებით, რომლებიც უნდა იქნას გათვალისწინებული ეროვნული გეგმის შემუშავებისას. მოქმედება ამ დიდებული ფრინველის შენარჩუნებისთვის.

ფაქტები ანდების კონდორის შესახებ

  1. მისი სახელი კეჩუაში არის ქუნთური და ინკებს სჯეროდათ, რომ ის უკვდავია - ის წარმოადგენდა ჯანანპაჩა , ცისა და მომავლის ზემო სამყარო.
  2. მანძილი მისი გაშლილი ფრთების წერტილებს შორის (~ 3.3 მეტრი) წარმოადგენს ფრთების ყველაზე დიდ სიგრძეს ნებისმიერი ხმელეთის ფრინველისგან.
  3. ანდების კონდორი არის ოთხი ეროვნული ფარის ნაწილი, სადაც ის წარმოადგენს სხვადასხვა ღირებულებებს: ბოლივია (უსაზღვრო დევნა), ჩილე (ძალა), კოლუმბია (თავისუფლება და წესრიგი) და ეკვადორი (ძალა, სიდიადე და ვალერი).
  4. ეს ფრინველი მონოგამიურია და ორივე მშობელი კვერცხს ინკუბაციას უკეთებს. მისი წიწილები მშობლებთან ერთად რჩებიან 2 წლამდე, სანამ სამყაროს მარტო დაუპირისპირდებიან.
  5. წლის გარკვეულ სეზონზე (ოქტომბერი პერუში), ანდების კონდორი მიფრინავს ანდების მწვერვალებიდან წყნარი ოკეანის სანაპიროზე, რათა ჭამოს ზღვის ლომის ხორცი და გადაყრილი პლაცენტა.
  6. ეს არის ერთ -ერთი ერთადერთი მტაცებელი, რომელსაც შეუძლია გაანადგუროს მყარი გუანაკოს კანი მხოლოდ თავისი წვერით.
  7. ანდების კონდორები სქესობრივად გვიან მომწიფდებიან (მინიმუმ 5 წელი, პირველი წიწილის შესახებ მოხსენებით 11 წლის ასაკში) და მათ აქვთ მხოლოდ ერთი წიწილა ყოველ 2-3 წელიწადში. ეს მათ ძალიან დაუცველს ხდის საფრთხეების წინაშე გამოჯანმრთელების დაბალი მაჩვენებლების გამო.
  8. ისინი ქმნიან ოჯახის წევრებს Cathartidae, რომელიც მომდინარეობს ბერძნული სიტყვიდან კატარტეს იგულისხმება ის, ვინც ასუფთავებს.
  9. ანდების კონდორები თერმული მზვერავები არიან, რაც იმას ნიშნავს, რომ ისინი იზრდებიან ჰაერის დენით, ეხმარებიან მათ აღმოაჩინონ გვამები დიდი სიმაღლეებიდან და ჩამოვიდნენ მათზე დიდი ენერგიის დაკარგვის გარეშე.
  10. ანდების კონდორი აჩვენებს სექსუალურ დიმორფიზმს - ეს მაშინ ხდება, როდესაც ერთი და იგივე სახეობის ცხოველებს აქვთ სხეულის განსხვავებული ფორმები ბიოლოგიური სქესის საფუძველზე. მამრობითი ანდების კონდორს აქვს თეთრი საყელო და გვირგვინი, ხოლო მდედრობითი ანდების კონდორს არა.

შინაარსი